Hvor lidt skal Facebook og de andre giganter betale i skat?

Facebook i Norge afleverede forleden deres 2017-regnskab.

Det var ikke ligefrem opløftende læsning, hvis man ellers tager tallene alvorligt.

Regnskabet viste et underskud på 610.000 kr. – udfra en anslået omsætning på omkring halvanden milliard kroner. Skattebetalingen lå på beskedne 720.000 kr.

Altså i princippet tal, som må være dybt skuffende for ledelsen i Facebook. Men så enkel er virkeligheden efter alt at dømme ikke. Det vender vi tilbage til, for eksemplet fortæller alt om de udfordringer, skattevæsener i Danmark og andre udviklede lande står med, når det gælder tech-giganternes evne til at drible i skattesystemerne.

Jeg kender ingen, der ønsker at betale mere i skat end højest nødvendigt.

Jeg kender heller ikke mange, som ikke har en mening om skat.

Herhjemme er Skat – altså skattevæsenet – blevet en skydeskive for kritik efter år med svigt, elendig styring og politisk ligegyldighed, som samlet har ført til, at skandalerne har stået i kø. For jeg behøver jo bare at nævne udbytteskattesagen. EFI-sagen. Inddrivelsessagen. Og jeg kunne blive ved. Så vi diskuterer skat i et væk, men glemmer ofte et af de vigtigste skatteemner overhovedet: Multinationale selskabers skattebetaling – eller mangel på samme.

For det bliver stadig tydeligere, at Danmarks og andre udviklede landes skattevæsener slet ikke kan matche de udfordringer, som multinationale erhvervskæmper giver, når selskaberne agerer på kryds og tværs af grænser.

Det har givet udfordringer i mange år, når de store internationale selskaber har handlet med sig selv på tværs af grænserne. Men det har trods alt generelt været til at håndtere, fordi der ofte var en fysisk varestrøm, som skattevæsenerne kunne forholde sig til.

I dag er varestrømmene meget andet. En ting er serviceydelser. En anden er værdien af strømmen af data, som i disse år som bekendt eksploderer og krydser grænser i et væk. Og så er der betalingen for brug af varemærker – f.eks. Facebook – som selvsagt har en stor værdi.

Lige nu er de – primært amerikanske – techgiganter, som Facebook, Google, Amazon og Apple, den helt store hovedpine for skattevæsener i hele verden. EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er gået i struben på bl.a. Apple og Amazon og har udstukket milliardkrav mod selskaberne – og mod Irland – som i en række år er blevet brugt af techgiganterne til at holde skatten helt nede.

Eksemplet med Facebooks skattebetaling i Norge vækker i disse dage vækker opstandelse hos vore naboer. Hvis det er rigtigt, at Facebook i Norge har omsat for omkring halvanden milliard kroner, men blot har betalt 720.000 kr., så illustrerer det, at de nuværende systemer ikke fungerer. Angiveligt – for vi kan endnu ikke fastslå det med sikkerhed – så betaler Facebook Norge royalty til Facebook i Irland og kan trække betalingen fra i skat. Derfor bliver skatte så lav i Norge og det kan ingen leve med.

Det hele handler om konkurrence. Fri og lige konkurrence. Hvis giganterne kan slippe afsted med stort set ikke at betale skat, mens små lokale aktører får store skatteregninger, så vil kun de store vinde. Og det kan ingen leve med. Så lad skat blive et af efterårets helt store diskussionsemner.

6 responses to “Hvor lidt skal Facebook og de andre giganter betale i skat?

 1. Meget interessant Og selsagt skræmmende! Hørte i dag programmet Riskær revolution om netop skatteproblematik. Det lød til at han havde nogle konstruktive forslag til hvordan man håndterer de multinationale selskaber. Mvh Per

 2. Hold nu kæft Benson, folk som sidder i det Danske folketing er bedøvende ligeglade med om Faceshit eller andre ikke betaler skat, De interresserer sig for at sidde i deres taburet. ( Børsen idag: så lavt kan lykke ikke synke for DF ) nej han kan synke længere end nogen ubåd.
  Faceshit og andre Nestle etc. kan undgå skat i DK fordi folk som Lille Lars Ligeglad og Blondinien før ham, har besluttet at det er godt for deres for deres egen fremtid.
  Hvis man ville have dem til at betale skat er det såre simpelt. en omsætnings skat på feks. 5-7%, så er det slut med pricetransfer.
  Selv den tidliger Tory Nigel Lawson fra UK foreslog dette.
  Alle regninger der bliver sendt til dansk modtagr belægges med denne skat fra Danske og udenlandske firmaer.
  Ahh, siger nogen, så er det forbruger der betaler skatten, men det er altid forbruger der betaler.
  Og både Nestle og faceshit kan sæmke priser uden problemer, eller måske vi er så heldige at Nestle nægter at sælge deres shit kaffe i DK.

 3. Virksomhedsskat er irrelevant! Det som betyder noget er skat på indkomster, og de er genereret via de arbejdspladser som multinationale firmaer trodsalt skaber.

  1. Facebook har netop åbnet kontor i Danmark med forventet hele 6 ansatte. Det bliver spændende at se hvordan det samlede skattebidrag til det danske samfund kommer til at se ud for 2018.

  2. ? Der er jo netop ingen arbejdspladser ved udenlandske IT virksomheder.

   Netop ingen reel beskatbar jobskabelse i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *