De nyttige idioter skal sættes i gabestokken

I det meste af et år, har vi på Berlingske haft tre journalister til at grave i dét, der har udviklet sig til Danske Banks hvidvasksag.

Hvis nogen skulle være i tvivl om hvorfor, behøver man bare læse med på vore sites i disse timer.
Torsdag morgen eksploderede hvidvaskskandalen, hvor Danske Banks har medvirket til hvidvaskning for milliarder i dens estiske afdeling, da Finanstilsynet udstak otte påbud, otte påtaler og krævede, at banken skulle hensætte yderligere fem milliarder kroner som polstring, på grund af de mulige konsekvenser af sagen.

Hvidvasksagen er stor i Danmark. Og den bliver endnu større de kommende måneder. Men den er desværre blot en ud af vanvittigt mange sager, hvor hvidvaskning, korruption og omfattende placering af milliarder i skattely er blevet afdækket verden over. Fælles for mange af historierne – og det er jo desværre blot et fåtal af sagerne, som er blevet afsløret og hvor svindlere er blevet hevet frem i rampelyset – er, at de kun er mulige, når nogen hjælper svindlerne. Der skal såkaldt nyttige idioter til.

I hvidvaskskandalen har Danske Bank været en afgørende nyttig hjælper, som har muliggjort, at politikere, embedsmænd og folk i bl.a. Putins omgangskreds, har kunne sende milliarder af kroner gennem banken, så pengene blev vasket rene og efterfølgende kunne blive brugt til hvad og hvor, de måtte have lyst til det.

I andre sager er det advokater, revisorer – og landes myndigheder – som har været de nyttige hjælpere, som har muliggjort svindel på mange planer.

I mange år var Schweiz berømt og berygtet for deres bankhemmelighed. Den betød, at alle kunne ’gemme’ penge i schweiziske banker, uden at deres hjemlandes myndigheder kunne få indsigt i, hvad er var puttet væk og om pengene egentligt skulle beskattes.
Schweiz har, efter årevis med tungt pres, ændret banklovene, så det i dag er langt sværere at gemme penge i landet.

Men andre lande står klar til at gemme penge og oplysninger.
Tag f.eks. de 14 britiske oversøiske territorier, herunder Cayman øerne, De Britiske Jomfruøer og Anguilla.
Øerne har været kendt som notoriske gemmesteder i mange år. Og det er big business for øerne. Men måske er det snart slut.

Onsdag besluttede det britiske underhus, at territorierne fra 2020 og frem skal fortælle, hvilke personer der gemmer sig bag de mange virksomhedsregistreringer på øerne.
Øernes regeringer kæmper imod, fordi det er big business. Men det er et tiltrængt skridt, selvom det langtfra lukker alle huller.
For lukker de britiske øer, så åbner der sig nye gemmesteder i f.eks. Belize, Cook Island og Nauro, som prøver at etablere sig på markedet for ’gemmesteder’, fordi det betyder, at penge og investeringer flyder til.

Fælles er, at uanset om det er banker, advokater, myndigheder eller lande som muliggør svindel, hvidvaskning, korruption eller agerer som skattely, så er de nyttige idioter og de skal stoppes.

Intet tyder på, at svindlen bliver mindre i disse år.
Men der arbejdes tættere sammen mod svindlerne – på tværs af grænserne.

Den udvikling hjælpes af mediernes afdækning, fra Panama Papers, over historier om skattely til Berlingskes afdækning af Danske Banks hvidvasksag og svindlerne bag.

Det er tiltrængt. Og intet virker bedre end fælles regler – og en gabestok, hvor svindlerne sættes til spot og spe.

13 responses to “De nyttige idioter skal sættes i gabestokken

 1. Hørt, hørt! Og stor tak de journalister, der ude og hjemme har været med til at afdække “idioterne”. Lad os håbe, at der åbner sig nye og levedygtige forretningmodeller for pressen, når den sidste trykte avis er endt som fiskeindpakning – Den fjerde statsmagt kan vi ikke undvære!

 2. Jeg synes faktisk at det er for venligt at betegne banker, der mod bedre vidende, og drevet af udsigten til økonomisk vinding hjælper med at hvidvaske penge som “nyttige idioter”. Bankerne er medskyldige, intet mindre.

 3. Ja og saa igen, hvorfor er ingen fra den Danske Bank blevet sat i faengsel. Synes som om at snyde og svindle stort er okay hvis man er et stort og anset firma eller en politiker.
  Meget trist og saadan er det saa.

 4. Helt enig i ovenstående, og sommetider føler man sig komplet til grin over den overbærenhed, der udvises. En advokat, bror til den daværende rigsadvokat og desuden partner i en af landets største advokatvirksomheder, slap efter manges mening alt for let fra at være ejer af og bestyrelsesformand for en virksomhed, der tømte et trecifret antal selskaber i en betændt selskabstømmersag, hvor mindst en måske to af hans medarbejdere fik fængselsstraf. Nu har han pga. sin angiveligt værdifulde indsats fået ærestitlen adjungeret professor på Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences, og han omtales tit i pressen som “stjerneadvokat”.

 5. Det ville pynte i erhvervsjournalistik, hvis man lige tog fat i at der også er andre både etisk fornuftige og rimelige grunde til at legitime virksomheder som eksempelvis Mærsk har penge i “skattely”. For et par år tilbage rullede I alle al den svindel der var i relation til Schweiz, men det var bare lige 98-99% af det der var samhandel og betalinger, rejser mv.

  Mærsk og andre med store formuer gemmer dem bl.a. i lande med bankhemmelighed for at deres konkurrenter ikke skal have detaljeret finansiel information om dem, og privatpersoner gør det ofte for ikke at blive mål for kidnapninger og afpresning.

  Det ville pynte at holde sig fra sladderspalte udlægningerne og rent faktisk grave lidt dybere.

 6. Gør som USA, Canada, Estland Letland, Litauen og som Holland nu plæderer at hele EU skal gøre, indfør en Magnetski lov.
  Kommer man med penge i banken, skal man godtgøre, hvem der ejer dem, ikke firmaer, men personer og hvordan de er tjent, er de ikke tjent ærligt modtager banken dem ikke.
  Der er ikke meget fest ved at eje en milliard, hvis du ikke kan bruge nogen steder.
  Putins rige venner er bekymrede når de ikke kan få pengene ud af Rusland og den dag Putin mister magten, hvad siger de nye magthavere til koruptionspenge.

  1. ja mere bureaukrati og stempelkviste personer i det offentlige, der så kan formøble vores skattepenge ved at sende milliarder til deres politiske venner er anden offentlig svindel !

 7. Det kapitalistiske systems kerne er fusk, udnyttelse og slaveri. Man bliver kun rig ved at undertrykke andre og fuske. Systemet er sygt.

 8. Danske bank er IKKE nyttige idioter. De har været helt klar over hvad der er foregået. Ledelsen var informeret og har det juridiske ansvar. Nu har vi så problemet at Finanstilsynet er blandet ind da de også har dækket over DB. Hvis DB bliver dømt skal Finanstilsynet altså også indrømme at de har dækket over DB. Dette kan de selvfølgelig ikke indrømme og vil derfor gøre alt for at DB ikke bliver dømt. Største mulighed for retfærdighed i denne sag er hvis andre lande dømmer DB, de kan ikke blive dømt i danmark.

 9. Nyttige idioter, er måske ikke den bedste betegnelse. Tværtimod, det passer måske mere på resten af samfundet, da de mange mia. i beskatning forsvinder i den blå luft. De alt for mange sager om hvidvaskning, vil fortsætte i det uendelige, så længe der ikke eksisterer en mere håndfast lovgivning, så straffer bankerne meget hårdere end tilfældet er i dag.
  Sagen med hvidvaskning for næsten 300 mio. gennem Uni Travel & Exchange på Nørrebro, viser med al tydelighed bankernes moralske niveau. Hvorfor sender Nordea gennem flere år tusindvis af “Bin Landen” 500 €n sedler, til et lille vekslekontor på Nørrebro ??
  Svaret; for pengenes skyld, for enhver nyttig idiot, kan sagtens regne ud, at der er noget helt galt. Men så længe det næsten er gratis, er der jo ingen grund til at stoppe.
  Der skal bare en direktør frem i medierne og beklage, og vi vil selvfølgelig lave en intern undersøgelse og stoppe fremtidige huller …bla. bla. ..
  Det samme gælder alle de andre skandaler, så længe der er mange rige personer, som ikke vil betale skat, af deres formue, vil der altid være en bank som er villig til at hjælpe. De ved udmærket, hvordan problemstillingen er med beskatning, og kan dermed kræve lidt ekstra for ulejligheden, det er trods alt billigere for kunden, end at skulle betale skat.
  Forbrydelse betaler sig desværre ofte i disse tilfælde…

 10. Flot arbejde
  Tør I gøre det samme med medicinalindustrien og afdække inkompetence, nyttige idioter og offentlige ansatte, der er sovset ind i penge?
  Eller bliver I også stoppet af ledelsen, der ikke tør gå imod annoncørerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *