Ansvar for svindel? Nej det bruger vi sørme ikke i Skat

I noget der ligner ubemærkethed, listede Skat onsdag eftermiddag konklusionen på en undersøgelse ud mellem sidebenene.

Ikke en hvilken som helst undersøgelse, men faktisk en advokatundersøgelse om ansvaret for skandalen om udbyttesvindel.

Det var sidste ud af flere undersøgelser. Jeg må konkludere, at det nu er slået fast, at det er »gratis« at svindle milliarder fra statskassen.
For ingen ledere i Skat har fået ansvaret for, at det kunne lade sig gøre at frasvindle statskassen i hvert fald 12,4 mia. kr.
Ingen leder er blevet direkte fyret. Ingen leder har lavet en formel tjenesteforseelse.

Vi lader konklusionen stå et øjeblik: Ingen får ansvaret for milliardsvindlen.

Som skatteborger er det nærmest absurd at være vidne til, og det er svært at nå frem til en anden konklusion, at svindel er gratis – i hvert fald for de ledere i Skat, som skulle have det formelle ansvar for, at det ikke kunne ske. Det vender vi tilbage til.

Udbyttesvindelskandalen er en sag, der er svær at glemme. Men lad os alligevel lige rekapitulere hovedpunkterne her:
En gang om året udbetales udbytte til aktionærerne i danske virksomheder.
Udbyttet beskattes med 27 pct. Men er du bosiddende i et EU-land eller et andet land med dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, så kan du søge om at få din udbytteskat tilbagebetalt, fordi du skal svare skat i det land, du bor i.
Det udnyttede fiffige svindlere til at få 12,4 mia. kr. tilbagebetalt fra Skat.
For Skat havde reelt intet kontrolsystem, som skulle forhindre svindel. Det var som en åben ladeport for svindlere.

Og så tilbage til advokatundersøgelsen, som Skat altså lagde ud på deres hjemmeside kl. 16.00 onsdag 21. februar.

For jeg har snart ikke tal på det antal undersøgelser, som er sat i gang efter skatteskandalerne begyndte at rulle.
Fælles for undersøgelserne er – når man sorterer mellemregningerne og dommen til en menig ansat i Skat fra – at lederne går fri for ansvar.

Allerede i december 2017 konkludere en advokatundersøgelse, at ledelsen – fra Skatteministeriets departmentschef Jens Brøchner og ned i hierakiet – ikke havde foretaget sig ansvarspådragende ting i forbindelse med udbyttesvindlen.
Undersøgelsen som blev offentliggjort onsdag var en opfølger til den store advokatundersøgelser.

Her gennemførte Skat to tjenestelige samtaler med to Skat-ledere og igen konkluderes, at der ikke er forgået tjenestelige forseelser i sagen.

Jura er en ting. Virkeligheden er nogle gange en helt anden – eller sådan plejer det at være.
For det er altså nu slået fast, at man i Skat ikke bruger, at placere et ansvar. Jeg tænker på, hvordan det foregår i private virksomheder. For dér giver det sig selv, at et ansvar bliver placeret, hvis der opstår sager der blot tilnærmelsesvis ligner Skat-skandalen.

Det er i sig selv en skandale, og det er skatteborgerne, der står med regningen og skal leve med et Skat og en Skat-ledelse, som tydeligvis ikke har haft styr på tingene og alligevel ikke skal stå til ansvar.

Og så er der politikerne. For kan man skyde på de Skat-ledere, som skal få systemerne i Skat til at fungere, må man også skyde på politikerne.

For alt ender hos politikerne, som lægger de overordnede rammer for Skat. Heller ikke dér har vi set et ansvar placeret. Og på den måde går det hele i ring. Dejligt fri for ansvar.

18 responses to “Ansvar for svindel? Nej det bruger vi sørme ikke i Skat

 1. Tak for dine altid velskrevne indlæg Peter Suppli Benson

  Du virker overrasket?

  Det er jeg ikke – i dag er politik ikke “bare” at gå til kanten – men at gå over kanten.

  Se bare Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg der bliver hidkaldt til det ene efter andet samråd – uden de mindste konsekvenser – da DF ikke vil stemme for et mistillidsvotum.

  Dette kunne være undgået, hvis man havde en forfatningsmæssig mulighed for politisk at lade et til enhver tid siddende mindretal i Folketinget om at få undersøgt slinger i forvaltningen hos diverse ministerier og styrelser ved blot eksempelvis 40% af Folketingets medlemmer stemte for dette.

  Både Sverige, Norge, Finland og Tyskland er langt foran Danmark på dette område.

  Ved at have sådan forfatningsmæssig mulighed for løbende “trykafprøvning” af vores demokrati kunne mange skandaler givetvis være undgået.

  Den politiske virkelighed vil derfor også i fremtiden fremkomme med fuldstændig vanvittige skandaler som ingen normalt tænkende hverken kan forstå eller vil acceptere. Alligevel vil intet ske – da politik i dag er et spørgsmål om æstetik og ikke etik – og det er endda i Kirkegaards eget land.

  Flemming Møller
  Horsens

  1. Jeg og det store flertal af danskere er helt uenig med dig om Støjberg og opbremsningen af mennesker, som kommer til Danmark for at suge af statskassen, og ingen intentioner har om at integrere sig, tale dansk eller arbejde. Folk som dig har været med til at forringe det danske samfund i voldsom grad. Du og dine fæller kan stadig ikke se det, men det kommer i snart til.

   1. Hej Aage Winther,

    Du kender mig jo ikke og kritisere derfor på baggrund af total manglende viden.

    Siden 2001 har jeg stemt borgerligt med undtagelse af Helle Thorning-Schmidt som jeg også stemte på.

    Jeg er med god grund nøjagtig lige så bekymret som dig omkring den muslimske indvandring. Så langt så godt.

    Men det er jo ikke det der er diskussionen her, men om hvordan vi som skatteborgerne bl.a i fremtiden kan forhindre det forbandede svineri der er sket i SKAT som Peter Suppli Benson så ubemærket kommer ind på.

    For vi lever i en retsstat hvor begrebet med lov skal land bygges, og hvor vi borgere kunne have stor gavn af se hvordan man i lande vi normalt sammenligner med, giver en til enhver tid siddende parlamentarisk mindretal mulighed for at tvinge den til enhver tid siddende regering at få “trykprøvet” lovarbejdet og forvaltningen —
    I dette tilfælde såfald på Slotsholmen.

    Flemming Møller
    Horsens

 2. Svineri.
  I betragtning af jeg er bedraget for 841000 kr. I forbindelse med en kommunes fiktive skatte sager. Kreeret grundet pasning af en psykisk syg fremmed. Hevet ind fra gaden givet et sted at bo. Og dermed 18 års kommune forfølgelse af tidligere borgester. På skatteforsøg og alt hvad kunne forsøges.
  Tabt af skat i 2006 som sidste del. Tilbagebetalt haunder halvdelen af skatten godt 69500. Pålignet selvsamme beløb i ekstraskat året efter udbetaling i 2009.
  Så er man stået af. Gælden til medfølgende bank, hænger man som borger på Uanset uansvarligheden, og uanstændigheden. Der er ikke råd til at blive ved. Så ens formue, der var hus og bil og stigning i lån. Er der kun en til at betale.
  Det er skat overfor de små borgere. Det kan de lige netop finde ud af. Små mennesker i små systemer.

 3. I et RETSSAMFUND, må det være således at den som ikke påtager sig ej heller efterlever sit formelle ansvar må kunne straffes, det må være gældende også i offentlig ansættelse, leder i det offentlige er åbenbart den sikre vej til at være straffri bare det ikke kan dokumenteres at du direkte har taget i kassen.
  Det er fantastisk at vi kan have politikere og ledere i et påstået retssamfund som ikke evner at vedstå sig det formelle ansvar som ligger i jobbet som politiker, minister eller embedsmand/kvinde.
  Jeg forstår udmærket at vi som naive danskere bliver overrendt af mennesker fra østen eller Afrika eller de andre lande som ikke har et retssamfund, f. eks. EU, at holde styr på, de har alene nogle korrupte ledere som de ikke har tillid til.

 4. Så langt, så godt, som man siger – her altså blot så dårligt. At ingen kan gøres det mindste ansvarligt er ufatteligt, men vi må jo nu nok se frem til at alle de ledende chefer hos Skat snart skal have udbetalt bonus for veludført arbejde – for det bruger man nu altså i det offentlige – og når det gælder bonusser siger ingen chefer fra.
  Som simpel skatteborger, der bidrager til betalingen af både svindel og bonusser tillader jeg mig ærlig talt at være ikke bare vred men afsindig skuffet.

 5. Enig, det burde være umuligt at et ledelsesansvar kan forsvinde i en sådan grad, at selv 12 mia kr kan fordampe uden konsekvens. Et eklatant eksempel på en uhellig alliance mellem politikere og embedsmænd. Og dårlig ledelse på begge planer. Et eksempel på at Fanden hytter sine.

 6. Det var nuværende finansminister, daværende skatteminister, der startede ødelæggelsen af SKAT, ved at igangsætte centralisering og køb af ubrugelige IT Systemer. Venstre folk har i den allermeste af skandaleriden haft ansvaret vedr. skatteministerposten og regeringsmagten. Ansvaret for tabet af de mange milliarder ligger mest hos partiet Venstre.

  1. Enig i samtlige Stats og Skat-kritiske indlæg – uha for en skandaløs uduelig administration, hvilke mageløst uduelige skatteministre. Og rigtigt – Venstre har hovedansvaret for denne skændsel, selv om den deles med Socialdemokratiet – Stem på Nye Borgerlige og få effektivt muget ud i den hæsligt stinkende mødding og fyret disse dybt uansvarlige pampere på gråt papir uden nogen form for vederlag eller erstatninger.

 7. I 1980 fastlagde man den nye ledelsesstil indenfor det offentlige: ledere behøver ikke at vide noget om virksomheden, de skal bare lede medarbejderne. Altså ingen har ansvaret for noget som helst. Man har siden brugt milliarder på at udvikle denne ledelseskultur i det offentlige, og den fungerer efter planen.
  New Age, Management, kald det hvad du vil, det er drivkraften, sammen med teorien om at mennesket er et dyr, for hvem det gælder at rage mest muligt til sig selv, ikke at tænke på andre dyr.

 8. Det er ikke alene absurd og grotesk, men også fuldstændigt udhulende for den folkelige forståelse (hvis der da nogensinde har været én???) for skattesystemet i dette rige. Med den ene hånd frikender man sig selv, medens man med den anden uden blusel, eller dommerkendelse, vader ind i folks haver for at sikre, at man ikke snyder staten for nogle bette håndører. Jeg har ikke ord til at beskrive, hvor rystet jeg i det hele er over, at vi i et af verdens mindst korrupte lande, der ovenikøbet fører sig som retsstat, har SÅ talentløst et skattesystem, og SÅ talentløse forvaltere af samme. Det går totalt over min forstand, at nogen kan frasige sig ansvar for at tabe over 12 mia, når man samtidig flår folk i skat, og hvis de ikke betaler, flår dem endnu. FØJ FOR S…..

 9. …og så bringer vi lige korrigeret genudsendelse…;o)

  Det er ikke alene absurd og grotesk, men også fuldstændigt udhulende for den folkelige forståelse (hvis der da nogensinde har været én???) for skattesystemet i dette rige. Med den ene hånd frikender man sig selv, medens man med den anden uden blusel, eller dommerkendelse, vader ind i folks haver for at sikre, at man ikke snyder staten for nogle bette håndører. Jeg har ikke ord til at beskrive, hvor rystet jeg i det hele taget er over, at vi i et af verdens mindst korrupte lande, der ovenikøbet fører sig frem som retsstat, har SÅ talentløst et skattesystem, og SÅ talentløse forvaltere af samme. Det går totalt over min forstand, at nogen kan frasige sig ansvar for at tabe over 12 mia, når man samtidig flår folk i skat, og hvis de ikke betaler, flår dem endnu mere. FØJ FOR S…..

 10. No surprise at der ikke placeres ansvar noget sted. I forvaltningerne bytter man bare plads, og i regeringen laver man rokader. I erhvervslivet går det temmelig meget anderledes kontant til værks, og ve den direktør der set med offentlighedens øjne træder over stegen, han risikerer karantæne i 3 år. Skulle man også indføre overfor ministre og offentlige spidsbosser. Næh de belønnes med bonusser.

 11. SKAT har smidt 12 mia kroner ud af vinduet til svindlere. Ingen kan drages til ansvar, selvom den daværende direktør erkendte, at have svigtet sin opgave som øverste leder. Skatteministeren og skatteministeriet reagerede alt for sent, og ledelsen i SKAT forblev i deres stillinger. Det er uhyggeligt. Statsministeren har vi intet hørt fra, og politikerne paa Borgen har været ramt af radiotavshed.
  Det værste er, at det samme foregaar overalt i statens departementer og væsener. Alt flyder, og pengene fosser ud af statskassen. Skatteborgerne betaler deres skat med glæde, siger man. Løgn! Bonusser udbetales, selvom lederne i statens regi ikke har levet op til kravene for udbetaling af bonus. Der lyves, svindles, bedrages i statens hus.
  Danmark er et skib uden kaptajn og uden styrmand. Ved roret staar en person, som har vist vejen. Uansvarlighed er et ord, som gennemsyrer hele statsaparatet.
  Borgere: forbered jer paa gigantiske skattestigninger fremover.

 12. Politisk ansvar.
  Man forpligtiger sig ikke udover sine evner.
  Er det 8 skatteministre vi har haft i siden 2002.
  Ingen, ingen af dem har haft et tidligere arbejde, der
  tilnærmelsesvis svarer til den viden og kompetance,
  det kræver.
  Superhospitaler – bliver de bedre end de eksisterende. Tvivler, ingen
  undersøgelser peger på store hospitaler er bedre end små.
  IC4 tog, Rejsekort – tænkt et spild af skattekroner
  Elektrificering – haha…stadig oldnordisk med kabler hængende i luften.
  Fjerntog bliver det nye post Danmark. Dyrt, ringe service bliver
  fuldstændigt udkonkurreret af busser.
  Mv mv.
  Er tiden ikke inde til at ændre styringen. For Skats vedkommende
  var det ikke bedre at få en erhvervsperson, evt. statsaut. revisor eller
  rigtig proffesionel erhvervsmand til at sætte dagsordenen.
  Om man er rød eller blå er jo ligegyldigt.

 13. Uha Danmark anno 2018 – en skandaløs slaphed og dyb uansvarlighed hos Skat – i Ministeriet og administrationen. Hvad bilder de sig ind ? – Hvilken sump af uduelighed – og det belønnes med gyldne håndtryk. Befolkningen er dybt forarget og med mere end god grund. En nærmest psykopat-lignende fræk og endeløs ligegyldighed fra ministeriet og ned efter !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *