TDC-bestyrelse med løkke om halsen

Velkommen til dét, der let kan blive årets store dansk erhvervs-realityshow.

For med bekræftelsen på, at en stribe pensionskasser vil købe telekæmpen TDC, så er der sat strøm til et show med mange hovedpersoner og udsigt til mange op- og nedture.

TDC-bestyrelsens nej til at lade sig købe af et konsortium af pensionskasser og den australske storinvestor Macquarie er langtfra et punktum i kampen om at overtage TDC. Faktisk lige omvendt.
Med nej’et lægger TDC-bestyrelsen en løkke om sin egen hals. For er de ikke meget hurtigt i stand til at overbevise og siden bevise overfor aktionærerne, at de bedre end nye ejere kan skabe værdi til aktionærerne, så ryger de ud. Og det kan gå meget hurtigt.

Kampen er hidtil foregået i kulissen i hemmelighed i flere år. Nu rykker kampen – eller i hvert fald dele af den – ud i det åbne – og tak for det.
Som vi skrev på Business så sent som i sidst uge, så står TDC i situation, hvor man må købe op, eller lade sig købe.

Den erkendelse fik i forrige uge TDC-ledelsen, med Pernille Erenbjerg i spidsen, til at overtage medieselskabet MTG Nordic og samtidig fremlægge ambitiøse planer, hvor TDC skulle skabe en platformbaseret medievirksomhed, hvor indhold til kunderne skulle være den afgørende ingrediens, som skulle fremtidssikre et selvstændigt TDC.

Det var en ambitiøs satsning. Men også en defensiv satsning, har det vist sig.
For samtidig med købet, så kæmpede Pernille Erenbjerg og TDC-bestyrelsen for at holde bejlerne fra døren og der blev takket nej til flere bud – afleveret bag lukkede døre. Flere gange før har der – angiveligt – ligget kontante bud på at købe TDC.

Jeg forstår godt Pernille Erenbjerg – og til dels bestyrelsens ageren.
For i dag er de en slags ’herrer i eget hus’, fordi TDC ikke har nogen dominerende aktionær.
De bestemmer altså alt og kan køre butikken som de vil. Det er selvsagt attraktivt. Og inden nogen (læs. bestyrelsen) nu argumenterer for, at personlig position ikke har noget at sige i nej’et, så tro om. For magt og position er vigtig – og det spiller selvsagt ind, når bestyrelsen skal vurdere et tilbud.

Vi må konstatere, at hverken Erenbjerg eller bestyrelsen har formået af udnytte friheden til at drive TDC på en måde, så selskabets værdier er blevet tydelige – i form af en højere værdisætning på fondsbørsen.
Jeg kan ikke nå til en anden konklusion, når den nye bejler tilbyder en overpris på hele otte milliarder kroner – og samtidig tyder meget på, at det ikke er det sidste tilbud på TDC som vi har set.

Spillet er i gang og det er et godt bud, at vi vil se endnu højere tilbud på TDC.

TDC-bestyrelsen har altså foreløbigt sagt nej til at lade sig sælge. Det er sket uden at spørge aktionærerne og den fremgangsmåde går ikke meget længere.
Det siger sig selv, at mange sonderinger må og skal ske bag lukkede døre. Men på et tidspunkt må aktionærerne inddrages – måske direkte spørges på en generalforsamling.

Nu står vi altså med et nej fra en bestyrelse og en stor flok aktionærer, som ikke er blevet spurgt.
Den fremgangsmåde går ikke meget længere.

For uanset, at de med nej’et forsøger at købe sig tid til at få TDC op at flyve, så har de maks et til to år til at bevise, at de traf den rigtige beslutning. Ellers ryger de uanset ud.

One response to “TDC-bestyrelse med løkke om halsen

  1. Jeg har selv tænkt på om bestyrelsens afvisning af købstilbuddet har noget at gøre med en frygt for at miste posterne.
    Historien om sammenlægningen med MTG sænkede lige TDC’s kurser, og det må tages som et udtryk for mange investorers betænkelighed ved dette eventyr. Oven i købet må man tage med at netop mange af MTG’s primære kunder altså TV3-seere er dem, der i hobetal er gået over til Netflix. MTG kan altså let være en meget risikabel satsning.
    Vi ser jo også at TDC stiger mens MTG falder på udsigten til at en sammenlægning ikke bliver til noget. Man kan således sige, at aktionærerne via aktiekurserne har stemt imod en sammenlægning og for et opkøb.
    HVIS bestyrelsen for TDC har sagt nej for at få overtagelseskursen højere op, må man dog tage hatten af for den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *