Bitcoins på klods. Bankerne siger også stop

Fortællingen om bitcoin og alle de andre krypto­valutaer har alle ingredienser til at ende som en regulær thriller.

Plottet med de cyberbaserede »mønter«, som ingen nogensinde har set, og som ingen kan forklare værdien bag – men som alle har interesser i at tale kunstigt op – er nærmest for vanvittigt til den virkelige verden. Men for millioner verden over er kryptovalutaerne blevet meget virkelige. Eller rettere: Deres investering i dem og deres arbejde på at mine dem er blevet virkelige.

Meget virkelig er også kursstigningerne på krypto­valutaerne. Kursstigninger som egentlig er aldeles uvirkelige og fremstår som en slags tankespind, som mange har interesse i at tale op, men hvor regningen tilslut ender hos investorerne.

Alt det ved vi godt. Det ved man også i bankerne, som nu reagerer og siger stop. Mere om det senere.

For baggrunden for bankernes stop er, at kryptovalutaerne næsten er mere hardcore pyramidespil end de gammeldags af slagsen. Det er tydeligt at se, at der er tale om en boble, som mange, rigtigt mange, har lyst til at puste, puste, puste op og få har lyst til at punktere.
For sådan er det jo med pyramidespil. Jo flere der risikerer at tabe, desto flere er der også til at holde liv i spillet.

De seneste måneder har jeg hørt om kryptovalutaerne i mange af døgnets timer.
Her på Business-redaktionen er det et emne, der for alvor er vokset frem og som vi især det seneste halvår har beskrevet udførligt. I min sportsklub er det et af de store emner i omklædningsrummet, og en sjov iagttagelse er, at det især er de unge der heftigt diskuterer deres investeringer, og hvor mange penge de har scoret.

Så kryptovalutaerne er for alvor blevet noget for de mange, og dermed også noget myndigheder verden over har måtte forholde sig til.
Nu er problemerne med kryptovalutaerne også gået op for politikerne. Sydkorea og Kina har sagt stop for i hvert fald dele af kryptovalutaerne. Det fik øjeblikkelige konsekvenser for kurserne. Indien er også – på rygte­basis – ved at forberede et stop. Og alene rygterne fik kurserne til at dykke.

Nu reagerer bankerne også på krypto-hypen.
For mens enkelte lande har sagt stop og mens andre landes myndigheder, f.eks. i Danmark, slet ikke ved, hvordan de skal håndtere beskatning, kontrol og udbredelse, tager bankerne i disse dage et meget mere hårdhændet tiltag i brug.
For mange af kryptokunderne bruger deres kreditkort til at handle med kryptovalutaerne.

De køber altså på klods, og nu har bankerne – senest den største britiske af slagsen, Lloyds – sagt stop for køb af kryptovalutaer ved brug af et kreditkort.
Lloyds og andre banker som Citigroup, Chase og Bank of America, spærrer for kundernes brug af kreditkort. De er skeptiske over for kryptovalutaerne, og så har de registret voksende tab, fordi mange kunder bliver snydt ved køb og så forsøger at slippe ud ved at råbe »kreditkort-svindel«, hvorefter banker kan få tabene.

Så nu siger bankerne altså stop, og det er til at forstå. Alene det vil formentlig få en del potentielle investorer til at holde sig væk, for nu risikerer de altså selv at skulle betale regningen, hvis de bliver snydt.

Men det ændrer ikke på, at hypen stadig kører op og ned som i en rutsjebane, og intet ­tyder på, at nok så mange nationalbankdirektørers, eksperters og politikeres advarsler vil få effekt. Før det er for sent.

2 responses to “Bitcoins på klods. Bankerne siger også stop

  1. Krypto valutaer er som mange finansfolk siger. GLASPERLER DER IKKE HAR NOGEN VÆRDI. Tjek hvad der skete med TULIPANLØG i dengang. Jeg forstår ikke de der spekulerer i KRYPTOVALUTAER.

  2. Kryptovalutahandel er et ekstremt eksempel på menneskelig dumhed og griskhed i lighed med finansindustriens kursmanipulationerne via algoritmestyret robothandel. Ufatteligt at Finanstilsynet ikke for længst har grebet ind og forbudt kryptovalutaer og indskrænket den nederdrægtige og ødelæggende robothandel, – men den gør det ikke, for finansindustrien herunder bankerne tjener styrtende på den jævne investors og det øvrige samfunds bekostning.
    Kursmanipulationerne har dog naturligvis medført at de jævne investorer efterhånden totalt mister tilliden til børsmarkederne ved denne af Finanstilsynet tilladte svindel, der foregår via SHORT og CAMUFLERET NAKED SHORT hvor det forbudte naked short dog foregår i stort omfang via konstruerede huller i lovgivningen, – huller der er lavet af finanseksperter og blot skjules via smarte derivater (tilladte rene spekulations former og finansielle spekulative krumspring, der kan være værre og farlige for samfundsøkonomien end poker og andet ren hazardspil). De involverede i manipulationen dvs. store dele af finansindustrien – bankfolk i toppen – hedgefonde og Finanstilsynet skulle skamme sig og idømmes årelange fængsel straffe. Hvis befolkningen kendte til omfanget af denne dybt kriminelle svindel og blot anede lidt om hvad der foregår, ville der blive revolution og oprør, og det med rette. Jeg er borgelig og kender til hvad der foregår bag linjerne efter mange år som investor, men efterhånden har jeg fået nok. Grådigheden, griskheden og umoralen i store dele indenfor finansverdenen er så grov, at regeringerne og lovgiverne må gribe ind. Især kursmanipulationerne via robothandelen er hæslig og ækel at bevidne og andrager i omfang blot på Nasdaq i København milliarder af kroner dagligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *