Nu får vi svaret: Hvor hardcore er Kåre?

Han har fået et af de skarpeste øgenavne jeg har set:
Hard-Kåre.

Tilnavnet tilhører Kåre Schultz. Dansk erhvervsmand med en fortid i Novo Nordisk og senere Lundbeck.

I disse dage er Kåre Schultz i Israel.
Her er han netop tiltrådt som ny ceo i et af verdens store medicofirmaer, Teva.
En kriseramt kæmpe, der trænger til en totalforvandling.

Og Kåre Schultz har ikke skulle bruge mange dage for at lære israelerne om, hvorfor han fik sit tilnavn.
Han har således netop meddelt, at 14.000 ansatte skal fyres.
At Tevas omkostninger skal reduceres med tre mia. dollar inden udgangen af 2019 og at der er fuldt stop for enhver udbetaling af udbytter og dividender.

Reaktionerne har ikke ladet vente på sig. Dem vender vi tilbage til.

Tilnavnet ’vandt’ han i Berlingske Business Magasin under tiden i Novo Nordisk, hvor han fik ry for sin kontante tilgang til det at lede, en stil som var atypisk for den mere konsensussøgende Novo-måde.

Tilnavnet tog han også med til medicinalfirmaet Lundbeck i Valby.
Her endte Kåre Schultz, efter at have stået tilbage som den tabende part i en kamp om at blive Lars Rebien Sørensens efterfølger i Novo Nordisk.
I Lundbeck udrettede han små mirakler i form af gode resultater. Miraklerne var dels hans fortjeneste og dels resultatet af beslutninger taget før han kom til.

Så tilnavnet hard-Kåre fik et stænk af succes og Teva lokkede ham så til Israel med udsigt til et kæmpejob med topløn og masser af muligheder for at sætte sit præg på den kriseramte virksomhed.
Og så tilbage til Teva og Israel.

For mit gæt er, at selvom Kåre Schultz garanteret havde forberedt sig grundigt på, hvad reaktionerne ville blive over massefyringerne i Israel, så har hysteriet der er fulgt efter, nok alligevel gjort indtryk.
På børsen fik planen, som blev lagt frem tidligere tordag, medvind i form af en voldsom kursstigning.

Blandt medarbejderne var der bestyrtelse over udsigten til massefyringer – og hårdheden, som lå bag.

Det burde bare ikke overraske. I oktober sagde Kåre Schultz således følgende til Berlingske Business:
»Når man er færdig med sin analyse og er klar på, hvad der skal gøres, så er der ingen grund til at forsinke eller udskyde det. Jo hurtigere man laver de nødvendige forandringer, jo bedre.«

De ord er Kåre Schultz i fuld gang med at efterleve.
Han lægger således op til, at hovedparten af fyringerne vil være effektueret indenfor 90 dage. Det er altså mange fyresedler der skal uddeles hver dag i perioden.

Fra israelske journalister fik vi her på Berlingske Business nærmest vantro spørgsmål om, hvad for et menneske vi dog havde at gøre med, i form af Kåre Schultz.

Og så var der premierminister Benjamin Netanyahu.
Med et træk, som Kåre Schultz garanteret aldrig havde oplevet i Danmark, gik regeringslederen direkte ud mod Kåre Schultz plan.
Premierministeren forlangte, at han skulle vise hensyn og skære minimalt i Israel.

Det er altså noget af en modstander den danske ceo står med.

Så det er nu, at Kåre Schultz skal bevise, om han kan leve op til tilnavnet ’hard-Kåre’ – eller vi skal kalde ham ’soft-Kåre’ fremover.

16 responses to “Nu får vi svaret: Hvor hardcore er Kåre?

 1. Hvad kan Hård-Kåre Schultz andet end at fyre folk. Er det et “must” for at blive en god chef? Jeg ville foretrække resultater istedet for blot at fyre mennesker som den endelige løsning. Forhåbentlig er der nogle der forstår at Hård-Kåre ikke er løsningen.

 2. Enig. Massefyringer er bestemt ikke altid svaret. Især ikke når man samtidig kan konstatere, at Hard-Kåre gang på gang skovler helt uhørt store salærer til sig selv. Det er beløb i en størrelsesorden, der kunne have skånet mange af de ansatte for fyringer. Kåre Schultz’ ledelsesstrategi har efter min opfattelse mere karakter af selskabstømning. I den forbindelse skal jeg minde om adskillige seriøse undersøgelser, der påpeger, at 25% af toplederne er psykopater. Med de meldinger, der har været om Kåre Schultz’ hyppige raserianfald, kunne det godt tyde på, at han er en af dem.

  1. Så mange penge kradser den griske CEO Kåre Schultz til sig – bare for at skrive under på ansættelseskontrakten:

   https://www.business.dk/medico/kaare-schultz-faar-over-120-millioner-kroner-alene-for-at-skifte-job

   Den mand er en iskold, kynisk og skruppelløs skiderik, en skamløs grisk egoist, der er lodret ligeglad med de 14.000 fyrede menneskers fremtidige skæbne. Hard-Kåre har kun fokus på sig selv og på at rage penge til sig, uanset hvilke omkostninger det har for mange andre mennesker.

   Erhvervslivet burde foretage psykopat-screeninger på kandidater til topleder-stillinger, inden de ansætter dem.

   1. Hvad ville der ske med de resterende ansatte, hvis Teva går konkurs?

    Har Hard-Kåre truffet de beslutninger, der er end med Tevas nuværende situation?

  2. Kære Anna Maria Lassen,
   At være små-fornærmet over hans løn er ikke relevant og det handler ikke om at redde arbejdspladser, men om at redde firmaet og så få arbejdspladserne tilbage. Dit forslag vidner om en tilgang som i bedste fald er uintelligent og i værste direkte skadelig.
   Da jeg ikke regner med, du kender Kåre Schultz personlig, så er kommentaren om at han er psykopat, måske ikke en du burde lufte og din måde at skrive på, tyder på det snarere er dig der bør overveje om alt mentalt er som det burde være.

   Den tidligere formand for Teva’s bestyrelse har kommenteret på fyringerne og det er en mere saglig tilgang.

   https://www.globes.co.il/en/article-former-teva-chairman-management-must-pay-for-incompetence-1001214104

   PS: du har tydeligvis ikke forstand på hvordan et firma i den størrelse og situation ledes – så du burde måske kommentere på noget du har forstand på?

   1. Til den ikke-indignerede dansker.

    Tak for linket!

    I dette indlæg forlyder det bl.a.:

    «What is arousing justified anger at Teva is the salaries of its executives in recent years. I believe that this was excessive even in the good days of high profits. It is absolutely unacceptable when times are bad. It could be that those receiving these benefits should be made to return what they received in the past two years to the company. The package of benefits promised to the new CEO has also been severely criticized.»

    I rest my case.

    Mit ærinde er ikke så meget selve fyringerne, men det grotesk høje salær han forlanger for at påtage sig CEO-jobbet. Det er det helt forkerte signal at sende, når man skal rette op på en nødlidende virksomhed. Faktisk fortsætter han jo blot den skadelige strategi, som den tidligere ledelse har ført, der jo netop har bragt virksomheden i problemer: at overføre alt for meget af virksomhedens indtjening til ledelsen i stedet for at bruge pengene på at udvikle virksomheden.

    Det fremgår da netop også af bloggerens indlæg – og af artikler her i avisen og andre steder – at det er honorarstørrelsen, som tydeligvis er helt ude af trit med CEO-lønninger på samme niveau både i DK og internationalt, der virker krænkende og direkte counter productive på den opgave, Schultz skal løse.

    Så jeg står beviseligt ikke alene med mit synspunkt.

    Endelig finder jeg det både sølle og ynkeligt, at du ikke har mod nok til at træde frem med navns nævnelse i dit svar til mig.

    Jeg vil lade det være op til læserne at konkludere årsagen hertil.

    Endelig ville det klæde din fremtoning at gå efter sagen i stedet for personen.
    Det er kun primitive hjerner, der ikke kan argumentere kyndigt og sagligt, der angriber modpartens personlighed.

    Hermed slutter min andel i denne drøftelse, så jeg svarer ikke på yderligere. Jeg ønsker dig oprigtigt en forsat god dag.

 3. Minus respekt for den slags folk som ham der kun kan opnår resultater ved at masse fyre! Køb bitcoins og bliv økonomisk uafhængig og slip for the man!

 4. Mærkelige forsmået kommentarer.
  Selskabet lider under en stor gæld, og Kåre gør blot, hvad der skulle have været gjort for længe siden.

  Alternativet, er jo langt alvorligere…..

  1. Så du synes det er helt fair at han får en sign on bonus på 200 million og en årsløn på 74 milioner…?!? samtidig med han fyre 14.000 mennesker for at spare. Det er da så grisk og klamt som noget kan være! Det her ledelse rygklapperi som feks nets ledelsen der løber af med 1 milliard for at børsnotere et firma er jo fuldstændig grotesk. Gangsters in suits siger jeg bare! Føj… og oprøret er på vej, bare vent og se. Folk har fået nok!

    1. Der er vel forskel på de strategiske tiltag der er nødvendige at ekserkvere – selskabet har en massiv gæld – hvis direktøren får en god bonus og virksomheden overlever så er det win/win

    2. … og de 14000 mennesker som står til at miste deres job! Men kan godt se hvilken menneskesyn du har i livet. Dårlig karma!

 5. Først og fremmest: Skulle man ikke huske den gode tone?
  Stof til eftertanke. Er det virkelig vor tids succeskriterie at fyre 14.000 mennesker og tage sig hysterisk absurd betalt for jobbet? Grådighed. Hvor blev menneskeligheden af? Hvem bliver egentlige lykkelige af den løsning? Jeg bliver oprigtigt ked af det, når jeg læser den slags ‘nyheder’. DK.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *