Den hemmelige svenske bestikkelsesskandale

Hvis det havde været et filmmanuskript, ville det formentligt blive afvist som værende for virkelighedsfjernt og for skidt til at være sandt.
Men historien om den svenske telegigant Telia er ikke et manuskript til en bog eller en drama-dokumentarisk film.
Det er virkelighed, efter at de amerikanske og hollandske myndigheder i sidste uge idømte Telia en bøde på omkring seks milliarder kroner for at have bestukket sig til adgang til Usbekistan.
Det er historien om et svensk statskontrolleret kæmpefirma, som i årevis sendte milliarder af kroner ned i lommerne på en østeuropæiske diktatorfamilie – mens fortællingen udadtil, handlede om etisk adfærd og dét, at give millioner af mennesker adgang til gode og billige teleydelser.
Telias indtog i Usbekistan og de omkringliggende lande var en del af en massiv satsning på at vinde nye markeder og millioner af nye kunder.
Telia købte i en række år op og investerede tungt i området, i forsøget på at blive en stor multinational teleaktør.
De ekspansive år har imidlertid været dyre og det er langt fra første gang, at Telia er under hård kritik.
I Sverige kaldes historien om Telia for århundredets børsskandale. Én ting er historien om bestikkelsen. En anden er, hvordan det er gået for teleselskabet, siden det blev børsnoteret i 2000.
Det har nemlig være en bumlet vej, som har efterladt tusinder af rasende aktionærer, som blevet lovet guld og grønne skove, men har fået det modsatte.
Men tilbage til bestikkelses­sagen: Hvad vi altså ikke vidste, var, at Telia ikke alene overtog flere lokale selskaber, men også overtog en regning i milliardklassen, penge som ad omveje blev betalt til Gulnara Karimova, datter af den daværende usbekiske leder, Islam Karimov.
Set med danske briller er historien helt vild. For tænk dig et stort dansk selskab i en tilsvarende situation. Og tænk, hvad det ville gøre ved reaktionen, hvis den danske stat var største aktionær – med magt til at styre alt, hvad der skete i selskabet.
Helvede ville bryde løs, hvis et dansk firma blev fanget i at bestikke for milliarder og endda skulle betale en bøde for bestikkelsen på op mod seks milliarder kroner.
 
Reaktionerne i Sverige har da også været højlydte. Og så alligevel på en underligt afdæmpet måde. 
For nok kræver kritikere og politikere, at sagen får konsekvenser – problemet er bare, at historien har været kendt ganske længe, men først nu rammer konsekvenserne for Telia og topledelsen.
Når svenskerne er afdæmpede, så skyldes det måske også, at det er en forlængst fratrådt Telia-topchef, Lars Nyberg, som får hovedansvaret og sammen med yderligere tidligere Telia-topfolk tiltales for at have stået i spidsen for udbetalingen af bestikkelse.
Og så gør det måske også noget, at Telia er statskontrolleret, og at netop statskontrollerede firmaer er en integreret del af både svensk erhvervsliv og den måde, som den svenske stat blander sig i erhvervslivet.
Der er simpelthen mange mennesker – både i politik og i erhvervslivet – som har grund til at lægge en dæmper på reaktionerne. 
Alle kender alle. Og mange arbejder sammen, eller sidder på lukrative bestyrelsesposter sammen. Det kan være en delforklaring på, at der foreløbig ikke er rullet endnu flere hoveder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *