Nu taler Thomas Borgen om hvidvasksagen. Og det er krisesnak

Endelig taler Dansk Bank-direktør Thomas Borgen.
Og han taler lige ud af posen.

Det er på tide – måske for sent – men ikke destomindre afgørende, at Thomas Borgen nu står ved og tager ansvar i den voksende sag om Danske Banks medvirken til hvidvaskning af milliarder fra Aserbajdsjan.

For det er flere uger med radiotavshed fra Danske Banks øverste direktør, som endelig afløses af klar tale om sagen, som må have rystet banken – også indefra.

Reaktionerne har ikke ladet vente på sig.
På de sociale medier har kritikken af banken og ledelsen været massiv. Men ikke i en grad, så det har presset ledelsen.

Værre har det nok været, at også politikere og ministre har været stærkt kritiske. Den slags lytter man til i Danske Banks hovedsæde.

Og jeg gætter også på, at ledelsen har skulle lægge øre til en stribe kritiske spørgsmål fra store aktionærer og i hvert fald en bestyrelse, som må være rasende over, at der igen rasler skeletter ud af skabene.

For det er jo ikke første gang, at Danske Bank og Thomas Borgen er under beskydning.
Seneste sag var i foråret, hvor en lignende hvidvaskningssag rullede mod banken.
Dengang strømmede penge fra Moldova gennem Danske Bank i Estland og dengang udtrykte Thomas Borgen sig alvorligt om sagen og lovede, at der var styr på både sagen og de indre procedurer.
Det har Danske Bank-bestyrelsens og andre så kunne konstatere ikke var tilfældet og det lægger et tungt pres på Thomas Borgen.

Sagen er både kompliceret og helt banal i sit indhold.
Danske Bank har via sin afdeling i Estland medvirket til hvidvaskning af milliarder af kroner fra Aserbajdsjan.
Berlingske Business har kunne skrive historie efter historie om, hvordan kredse i og omkring regeringen i Aserbajdsjan har sendt omkring 18 milliarder kroner gennem konti i Danske Banks afdeling i Estland.
Turen gennem den velrennomerede danske bank gjorde, at pengene blev ’hvide’, hvorefter kontohaverne kunne misbruge de mange milliarder til privatforbrug, korruption, bestikkelse etc. i en sag, hvor meget peger på, at det er kredsen omkring Aserbajdsjans regering, som har sendt pengene gennem ’vaskemaskinen’ i Danske Bank.

Det er en umådelig grim historie for Danske Bank – og for Thomas Borgen.
Og det er det jo ikke mindst, fordi det er en slags gentagelse af forårets sag mod banken, hvor de nmåtte erkende, at milliarder fra Moldova ligeledes var blevet vasket rene i bankens estiske afdeling.

For Thomas Borgen er sagerne en alvorlig belastning.

De skal jo tænkes ind i den udvikling som direktør, den norske bankmand har været igennem, siden han blev udnævnt til direktør i 2013.
Dengang stod Danske Bank på ruinerne af en fejlslagen ’New Normal-kampagne’ og indførelsen af en slags abonnementsordning, hvor visse kunder pludselig skulle betale for at være kunder i banken.

Det var en svær tid, men siden er det kun gået frem.
Bundlinjetallene har talt for sig selv. Aktionærerne, herunder A.P. Møller Holding har kunne nikke til en tredobling af aktieværdien og kundestrømmen er igen positiv.
Derfor gør de nye sager så ondt og de udfordrer direktøren i en tid, hvor det er handlinger og ikke ord, som vil tegne hans fremtid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *