Her er den reelle taber efter Kåre Schultz’ farvel

Der var ingen tvivl om, hvem der var hovedperson forleden, hvor det breakede, at Lundbeck-direktør Kåre Schultz forlader virksomheden til fordel for topposten hos den israelske kopi-kæmpe Teva.

Kåre Schultz var hér, dér og alle vegne i kommentarer og medier og helgen-gørelsen havde næsten ingen grænser.
Han blev – med rette – berømmet for sin indsats i Lundbeck de sidste år.

For da den tidligere Novo Nordisk-kronprins kom til Lundbeck, var koncernen presset på produkterne. Klemt på indtjeningen og aktionærerne var slet ikke muntre over aktiekursudviklingen.
Som de fleste business-interesserede vil vide, er virkeligheden for Lundbeck i dag en anden og mere sjov.
Aktiekursen har udviklet sig forrygende. Indtjeningen er god. Og pipelinen med produkter ser mere fornuftig ud end længe.

Så at alt ære og respekt for den turnaround er gået til Kåre Schultz er til at forstå.
Faktisk tror jeg, at den megen fokus på Kåre Schultz har givet trækninger i ansigtet på enkelte af hans chefer, f.eks. bestyrelsesformand Lars Rasmussen.

Forleden kunne man i hvert fald læse en udtalelse fra formanden, som dårligt kan tolkes andet end den vej:
»Det er beklageligt, at Kåre Schultz tager sin afsked med Lundbeck, men han er ikke eneansvarlig for den strategi, som har vendt skuden i virksomheden«, lød det fra Lars Rasmussen i branchesitet MedWatch.

Aner man en irritation over den megen berømmelse, som er kommet Kåre Schultz til del?
Selv er jeg ikke i tvivl, men det ændrer ikke på, at Kåre Scultz farvel er et problem for virksomheden og formanden, som nu står med opgaven at finde en afløser.

Så Lundbeck taber på Kåre Schultz farvel.
Bestyrelsesformanden taber og får en svær opgave med at finde en tilsvarende afløser. Men faktisk synes jeg, at den største taber skal findes et helt andet sted.

For Kåre Schultz farvel og reaktionen fra markederne og omgivelserne viser, hvor vigtig Lundbecks velbefindende er for ejerne af Lundbeck, Lundbeckfonden.
I spidsen står Lene Skole, som de seneste år har placeret sig som en af de absolut mest centrale danske bestyrelses-aktører, med poster i en stribe store koncerner.
Som direktør i Lundbeckfonden har hun stået i spidsen for en modernisering og satsninger udenfor koncernen, bl.a. i Falck.

Det har været en interessant proces, hvor Lundbecks store pengekasse er blevet sendt i arbejde.
Det giver muligheder, men også udfordringer. Og det er fundamentalt, at der er høj indtjening og styr på forretningen i Lundbeck, fordi det som udgangspunkt vil være derfra, at en betydelig del af indtægterne skal komme.
Det er der nu usikkerhed omkring. Investorerne reagerede massivt på Kåre Schultz farvel og usikkerheden om Lundbeck er ikke god for storaktionæren i Lundbeckfonden og Lene Skole.

For hun har faktisk rigeligt at gøre andre steder. En ting er de mange bestyrelsesposter, en anden er arbejdet med at få gjort en god forretning ud af Falck.
Det har lange udsigter. Og det ser ud til at blive dyrt at rette op på fortidens store vækstdrømme.

Så Lene Skole har nok at overveje og skal håbe på hurtig ro i Lundbeck igen.

2 responses to “Her er den reelle taber efter Kåre Schultz’ farvel

  1. Den største taber bliver Novo. Novo var heldige, at Kåre chultz havnede hos Lundbeck, hvor han ingen skade kunne gøre på Novo. Nu kommer han til Teva og kan anrette enorm skade på Novo. Han kender Novo indefra, hver evig eneste lille svaghed, og det kommer han til at udnytte hos Teva.

    1. Kåre var god for Novo Nordisk, ligesom han også viste sig at blive for Lundbeck. At han nu skal vise sit værd i Teva, bliver spændende at følge. Hos Novo Nordisk er meget sket, siden Kåre forlod det, verden ser meget anderledes ud nu og 2019 bliver Novo Nordisk år, og det ændre ikke at Kåre fremafrettet sidder i toppen af Teva. Men Lundbeck’s fremtidige vej, er på nuværende et stort ?. Strategien er sat ( af Kåre ), men når der findes en ny Adm. Direktør, vil vedkommende jo ikke bare kunne gå ind og fortsætte i Kåre’s fodspor, personen skal og vil, vise sit eget værd og nok også derfor har bestyrelses formanden udtalt, at det en anden type, der nu skal findes. Men uanset hvad, så er medicinal verden spændende. Men mon ikke, Lundbeck nu er sat tilbage, spørgsmålet er “bare” hvorlangt. Lundbeck fonden’s aktiviteter er jo sat, med en stor forventning til videre Kåre effekt. Så fremtiden bør pt nok ses, med en noget større forsigtighed. Som Mads Øvlisen engang sagde, så skal man være forandrings villig, og det gælder jo både erhverv og privat. Men spændende er det, at det er tidligere top chefer fra Novo tiden, der viser Deres værd andre steder i dag. Jokeren er måske Falck, hvor Jacob Riis nu sidder, og er afhængig af bl.a. Lundbeck fonden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *