Død over formynderiet. Vi lever ikke i 1800-tallet

Det er fantastisk, som 2017 ind i mellem kan give mig mindelser om 1800-tallet.

Fantastisk på den mest øretæveindbydende, irriterende og aldeles forkerte måde, vel at mærke.

For historien om, at staten – i form af Statsforvaltningen – skal levere en godkendelse, hvis unge under 18 skal have lov til at blive iværksættere – vidner jo om et formynderi og en overkontrol, som ikke hører hjemme i 2017.

Tænk lige over historien igen;
Enhver iværksætter der er under 18 år gammel, skal forbi den store stat og have ja eller nej til at dyrke sin gode idé. Følge sin drøm. Og til at etablere egen iværksættervirksomhed.
Dét selvom, at iværksætteren har fuld støtte fra sine forældre.
Dét selvom, at den unge iværksætter har f.eks. bank eller måske endda investorer med i projektet.
Men nej, det rækker ikke. Staten vil med ind og bestemme.

Det er i bedste fald barokt. Men det er desværre ikke nogen grum vandrehistorie, men sandheden, som de unge iværksættere og vi som samfund skal leve med i 2017.

Jeg er kvart-svensker af oprindelse. Har svensk familie og har gennem årene holdt lav profil, når danskerne har dyrket folkesporten med at drille svenskerne med deres mange love og regler.
’Forbuds-Sverige’ blev landet engang kaldt. I dag har undersøgelser vist, at Sverige er langt mere liberalt end Danmark når det gælder love og regler. Og historien om den danske stats overformynderi mod de unge iværksættere understreger blot, at Danmark har overtaget Sveriges gamle måde at blive drevet på.

I løbet af i dag, mandag, har jeg noteret mig, at politikerne har stået i kø for at følge op på historien.
Jeg har ikke læst én, som ikke har ment, at Statsforvaltningen har for stor magt og ikke reelt skal blande sig i, hvad unge håbefulde iværksættere har gang i.
Det er godt at læse, men bærer også præg af autoreaktioner fra politikere, som længe har haft muligheden for at ændre reglerne på området.

Hele historien bliver kun værre af, hvordan Statsforvaltningen har forvaltet opgaven med at vurdere de unge potentielle iværksættere.
For tallene viser, at myndighederne ikke bare tager deres opgave alvorligt, men nærmere fungerer som stopklods.
62 unge iværksættere har søgt om lov til at etablere sig i første halvdel af 2017. Blot fem procent – svarende til tre – har fået ’ok’ fra Statsforvaltningen til at gå igang og etablere sig.

Det er himmelråbende, at reglerne er som de er. Det er langt ude, at politikere ikke for længe siden har fået reglerne moderniseret, så de modsvarer den fantastiske tendens vi ser i Danmark, hvor der faktisk er ved at vokse en sund iværksætterkultur frem.
Og så er det altså også langt ude, at der sidder embedsfolk rundt omkring i forvaltningerne og forvalter som de gør.

Det er godt, at der passes godt på de unge. Men de skal ikke overbeskyttes, snarere udfordres, gives muligheder og have en venlig hånd i ryggen så de får prøvet sig selv af på en god måde.

PS: På Berlingske Business har vi netop lanceret iværksætterkonkurrencen Business Boost.
Gå ind på businessboost.business.dk og se, hvordan du kan være med.
Jeg lover, at vi ikke gør forskel på iværksættere – ung eller gammel.

One response to “Død over formynderiet. Vi lever ikke i 1800-tallet

 1. Hov, hov!!
  Er der nogen der kan se midten at vi er i havnet lige midt i 1984?
  Overformynderiet og tvangstaenkning er normen i Danmark.
  Det hele startede med seletvang og fartgraenser. Nu er det blevet “accepteret” at staten kan forlange fuldstaendig tossede ting af borgerne.
  Graense gaar hvor mit privatliv begynder. Hvis jeg ikke er til gene for andre, saa har staten ikke en disse at skulle have sagt.
  Men de fleste er for dumme, for godmodige eller fatter slet og ret ikke hvad der foregaar.
  Jeg tror at alt haab faktisk er ude for mit gamle faedreland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *