Rekordoverskud: Skal pengene ikke i arbejde?

Jeg har et ønske til de danske virksomhedsdirektører og bestyrelser.

Hold aktionærerne hen – bare et kort øjeblik – og brug nogle af de rekordhøje indtjeninger, som I hiver hjem netop nu, til at sparke døren ind til fremtiden for jeres virksomheder.

Det ligger i sagens natur, at jeres aktionærer skal nyde godt af jeres høje indtjeninger, men nogle gange skal den visionære leder og den ambitiøse bestyrelse se udover de kortsigtede måder at holde aktionærerne glade på og i stedet se på, hvad der er bedst for virksomhederne og aktionærerne på den lange bane.

For selvom danske virksomheder er superskarpe til at drive virksomhederne effektivt, så har de sidste års regnskaber vist, at investeringerne i forskning, nye satsninger og effektiviseringer af f.eks. produktion etc., slet ikke matcher væksten i indtjeningen.

Min pointe er, at for mange virksomheder gør for meget ud af, at holde aktionærerne glade på den korte bane, men glemmer, at de langsigtede resultater er langt vigtigere. Og at de kræver store investeringer – i både udstyr, produktion og nye forretningsområder.

Et beskedent ønske, ikke? Nej, jeg ved det godt. Det er ikke helt enkelt at skulle overbevise aktionærer om, at virksomhedens penge nogle gange har det bedst i virksomhedens pengekasse, fremfor i aktionærernes lommer.

Og hvorfor så stille ønsket netop nu?
Årsagen kan findes i den opgørelse, som vi mandag bragte i Berlingske Business.
Aldrig har helbredstilstanden i de danske virksomheder været bedre. Aldrig har de tjent så mange penge.
Det er konklusionen på den gennemgang af virksomhedsregnskaber, som vore researchere har foretaget.

Jeg ønsker mig, at virksomhedslederne og bestyrelserne – med aktionærernes støtte – bruger den øjeblikkelige økonomiske succes til, i langt højere grad, at rette sigtet mod langsigtet succes.

I takt med at virksomhederne har overvundet finanskrisen er det tydeligt, at aktionærerne har ønsket penge retur i form af stadig højere udbytter, pakket ind i forskellige former.
Det er helt på sin plads. Men det må ikke ske på bekostning af den fremtidige succes i virksomhederne.
Det handler om at agere, i stedet for at reagere på udefrakommende faktorer.

Derfor er det nu tidspunktet at foretage de store investeringer, de massive tekniske spring, som er så dyre og få lagt ekstra lag på den strategi, som skal sikre, at virksomhederne ikke bare overlever, men vokser.

Det dugfriske vækstudspil fra regeringen indeholder en stribe forslag, om alt fra nedsættelse af nøddeafgiften til fremme af den danske iværksætterkultur.
Og så indeholder den et punkt, som taler direkte til min opfordring om, at virksomhederne nu skal udnytte medvinden, til at investere i fremtidig succes.
For regeringen vil øge virksomhedernes fradrag for forskning og udviklingsprojekter.
Det er tiltrængt og det bør være et klart signal som virksomhederne forhåbentligt fanger.

For enhver virksomhed har behov for at have projekter i pipelinen, som skal sikre fremtidens indtjening.
De koster penge og gør sig ikke særligt godt på bundlinjen, men uden visionære projekter vinder virksomheden i hvert fald ikke kampen om fremtiden.

One response to “Rekordoverskud: Skal pengene ikke i arbejde?

  1. Peter, det er, min opfattelse, meget mere rigtigt end forkert når man siger at “Big Companies can’t innoviate but they can renovate” – og det er der mange forklaringer på, bl.a. aktiemarkedets fokusering på kortsigtede resultater. Men bare rolig, de skal såmænd nok få brændt nogle kontanter af på at eskalere og industrialisere nogle (potentielt) succesfulde opstartsvirksomheder, som er innovative enten i at læse markedstremds eller i udviklingen af nye teknoliger. Hvis de da ikke brænder pengene af på nogle “transformatoriske” dyre akkvistioner, som iflg. gængse studier sjældent giver det forventede afkast.
    Imellemtiden er det fint at udlede nogle kontanter til deres investorer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *