Det store Mærsk-spil sendte Niels B. til Lego

Udnævnelsen af Niels B. Christiansen som ny Lego-direktør er for mig den største dansk erhvervsoverraskelse i flere år og giver på flere måder ikke mening. Mere om det senere.

Der er langt fra Billund til Mærsk-hovedkvarteret på Esplanaden i København.
Men når det gælder udnævnelsen af Niels B. Christiansen som ny øverste chef i Lego, så hænger virkeligheden i de to virksomheder snævert sammen.

For det der sker på bestyrelses- og direktionsniveau i udfordrede A.P. Møller – Mærsk, har direkte indvirkning på, at Niels B. Christiansen nu går til Lego.
For Niels B. Christiansen har i flere år været kørt i stilling som en væsentlig brik i det store puslespil, som A.P. Møller – Mærsk har gang i.

Det er sket efter Niels B. Christiansens formidable periode som topchef i Danfoss.
Han kom til stort set samtidig med, at den økonomisk krise i 2007-08 sendte Danfoss – og andre virksomheder – på krisekurs.
Det håndterede Niels B. Christiansen med en blanding af kløgt og hård hånd og Danfoss er større, stærkere og langt mere fremtidsrettet end før han kom til.

Det – og hans evne til at blande sig i samfundsdebatten på en god måde – har gjort ham til en stor kanon i dansk erhvervsliv.

Niels B. Christiansen har længe været et varmt navn på Esplanaden og opdelingen af selskabet i en transportdel og en energidel, åbnede døren for en kabale af de store, hvor nye direktører og bestyrelsesformænd skal hives ind, til at sætte fart i transformationen af kriseramte Mærsk. Der var Niels B. Christiansen set som en afgørende brik.

Han blev hevet ind i bestyrelsen for Mærsk for flere år siden og det er den typiske måde man bliver set an på, i den virksomhed.

Derfor var han seriøst i spil til at blive formand for transportdelen, men blev forbigået til fordel for Jim Snabe.
Så blev han nævnt som topkandidat til formandposten i energidelen af Mærsk.
Det passede perfekt sammen med, at han tidligere i år meddelte, at han ville forlade Danfoss og jagte en ny karriere.
Dagens udnævnelse tyder på, at det ikke vil ske, men vi kan blive overrasket.

Og så til selve udnævnelsen. For hvad pokker har en klassisk industrimand som Niels B. Christiansen dog at gøre i en global legetøjsgigant som Lego?

Det kan godt være, at Lego er højere profileret end Danfoss og at Niels B. Christiansen dermed får en anden platform.
Men Niels B. Christiansen er med danske briller allerede i superligaen.

Lego er en virksomhed, som er i god gænge og som måske nok skal favne kunder og digitalisering i endnu højere grad, men det behøver man ikke en type som Niels B. Christiansen til at gøre.

Jeg havde klart set en ’blødere’, mere kreativ og ikke mindst international type som kommende Lego-direktør.
På flere måder er det simpelthen en underlig udnævnelse – også set i forhold til, at Niels B. Christiansen nu skal arbejde under Jørgen Vig Knudstorp – og Lego-familien – og altså ikke ’bliver chef i eget hus’, så at sige.

Omvendt skal man ikke underkende udfordringen med at tage Lego til næste niveau og måske overgå Jørgen Vig Knudstorps meritter. Det kan være drivkraften for Niels B. Christiansen og Lego får i hvert fald en stærk mand til opgaven.

One response to “Det store Mærsk-spil sendte Niels B. til Lego

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *