Gratis husleje er da det mindste man kan tilbyde

Nogle gange skal man give noget for at få noget igen.

Det gælder i alle livets forhold og i høj grad også, når vi som land skal forsøge at tiltrække udenlandske organisationer, agenturer og virksomheder.
Det er den banale læring om, at det generelt er nødvendigt at investere – både kroner og ører og en hård indsats – hvis man vil have et afkast, der er større end investeringen.

Derfor er det så ærgerligt, ja nærmest naivt, at læse den kritik, som i visse dele af den politiske verden er vokset frem oven på historien om, at Danmark er klar til at betale huslejen for Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Og lad os lige dele kritikken i to. For jeg kan godt forstå den del af kritikken, der går på, at flere finansordførere ikke var informeret om den gratis husleje.
Men kritikken af, at f.eks. gratis husleje er nødvendig, forstår jeg ikke.

For ja, det kan godt være, at det vil koste den danske statskasse omkring én milliard kroner at stille et nyrenoveret tårn til rådighed for agenturet, men afkastet af investeringen vil være mange gange større, både når man regner i knastørre tal, og når man taler i det inddirekte afkast for København og Danmark.

Man kan have en holdning om, at det er en syg verden, hvor det er nødvendigt for et EU-land som Danmark at vinde placeringen af en EU-organisation som EMA.
Det er bare nødvendigt at erkende, at det er den virkelighed, som Danmark er oppe imod. Både når det gælder kampen om EU-agenturer, internationale organisationer og i endnu højere grad når det gælder kampen om at tiltrække udenlandske erhvervsvirksomheder til Danmark.

De bliver nurset, nudget, hjulet og får som noget helt selvfølgeligt tilbudt gratis huslejer, nedsat skat og gratis byggerier, når de overvejer at etablere sig i et land.
Derfor er det nødvendigt, at Danmark – et stykke af vejen – er med på det spil. Og det har da også kastet nye virksomheder af sig i Danmark.

Jeg kan sagtens se det principielt forkerte i, at det bliver en kamp på størrelsen af statskasser, når lande kæmper om at få tiltrukket agenturer, organisationer eller virksomheder. Det ændrer bare ikke på, at det er en nødvendighed.

Vi har set kampen i mange år, når det gælder selskabsskatten. Landene konkurrerer om at tiltrække virksomheder, og der har virksomhedsskatten en del af sige. Derfor er den – også i Danmark – blevet presset stadig længere ned.
Vi så den også tidligere i form af f.eks. støtte til de europæiske skibsværfter.
Det blev en grim kamp, hvor landene overbød hinandens støtte i et væk.
Først da EU fik skabt fælles spilleregler blev konkurrencen bedre – om end ikke perfekt.

Den konkurrence skal vi selvsagt ikke tilbage til.

Men som lille land med store ambitioner og pænt globalt udsyn, er det bare afgørende, at vi spiller med og samtidig arbejder for, at der kommer fælles europæiske spilleregler for, hvad man som EU-medlem kan gøre, når virksomhederne og organisationerne skal tiltrækkes.
Og så vil det da ikke gøre noget, hvis EU selv går foran, så egne organisationer ikke også ender med at gå til højestbydende.

Men indtil da, så er det bare at lokke med gratis huslejer, hvis det kan få nogen til at vælge Danmark.

2 responses to “Gratis husleje er da det mindste man kan tilbyde

  1. Vi må gøre op med mediestøtten, momsfrihed og tvangslicensen – den holder liv i for mange dårlige journalister, der vil lide sultedøden i et frit system!

    Berlingske Media fx, fik over 70 mio i mediestøtte sidste år PLUS et par hundrede mio i indirekte statsstøtte vha momsfrihed.

    De gamle østbloklande var ikke i nærheden af det system, vi har her i 2017…

  2. Det første alle dem der snakker om fri konkurence gør, er at sætte sig ned og prøve at få den afskaffet. PSB fremhæver støtten til skibværfster, og hvordan gik det så med Dansk skibsbygning ?. PSB fremhæver at EU vil gavne konkurencen det er en ren illusion. EU beskytter mere og mere de multinationale. De småpenge bøder Pestager uddeler er nærmest ikke målbare, EU lov om bøder for konkurence forvridne opførsel går op til 10% af omsætning. Da balladen om Fjernvarme rør skulle afgøres betalte løgstør rør ca 10 %, ABB betale under en 1/2 %.
    Men borset fra det ville det være en fin ide at få EMA til kbh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *