Med 300 km. i timen mod handelskrig

I sidste uge tog jeg toget fra den japanske by Hiroshima til hovedstaden Tokyo.

Der er små 1000 kilometer mellem byerne, alligevel kom vi frem til Tokyo på omkring fire timer.
Derfor afslører jeg nok ikke nogen stor hemmelighed når jeg fortæller, at turen foregik med et af de berømte Shinkanse-tog, hurtigtogene der kører omkring 300 kilometer i timen.

Shinkansetogene er en fantastisk japansk opfindelse.
De første japanske hurtigtog kørte fra stationen i 1964. De fik hurtigt tilnavnet ’bullet train’, fordi togene havde en spids næse formet lidt som en revolverkugle.

For mange har shinkansetogene været selve symbolet på det japanske industrieventyr og i dag er togene en vigtig eksportvare, når verdens jernbaner skal moderniseres og sendes op på japansk niveau.

Desværre for japanerne er de fantastiske tog udfordret af konkurrence fra kinesiske tog.
Kineserne bygger hurtigtog i stor stil og har i mange år satset massivt på den type transport.

Derfor købte Kina for mange år siden en stribe japanske tog og betingede sig, at man fik rettigheder til selv at bygge tog.
Det har kineserne taget så bogstaveligt, at de, til Japans store fortrydelse, nu konkurrerer i stor stil om eksportordrer på hurtigtog med modeller, som japanerne mener er kopieret nærmest direkte – blot til lavere priser.
Det er en langstrakt historie og Japan og Kina er slet ikke enige i sagen, som fortsat ruller mellem de to lande.

Og så til Washington D.C.

For Japans påstand om, at Kina uretmæssigt bygger tog med kopieret japansk teknologi matcher amerikanske påstande om det samme.
Amerikanske myndigheder har længe anklaget Kina og kinesiske virksomheder for massivt tyveri af immaterielle rettigheder – f.eks. teknologier og designs.

Nu skriver amerikanske aviser, bl.a. Wall Street Journal, at præsident Trump blot er dage fra at åbne en formel undersøgelse af kinesiske myndigheders og virksomheders ageren, både når det gælder muligt tyveri af immaterielle rettigheder, statsstøtte og andre overtrædelse af internationale handelsregler.

Vælger Donald Trump at åbne en undersøgelse er det et markant brud på mange måneders forsøg på at blive bedre venner med Kina og nå frem til aftaler på fredelig vis.
Den ambition fik et slag allerede i juli i år, hvor amerikansk-kinesiske handelsdrøftelser endte med et brud.

Nu vil Trump, sådan som han truede med under sin valgkamp, måske gøre alvor af, at lægge f.eks. told på kinesiske varer, som importeres af USA.

Den trussel er den helt store stok, som Trump kan true at slå med. Og man kan forvente alvorlige kinesiske reaktioner. Men for Trump er det et absolut sandsynligt redskab, at tage i brug.

Som bekendt gik han til valg på gøre Amerika stort og stærkt igen. Han lovede at sikre arbejdspladser, ja faktisk at skabe tusinder og atter tusinder nye arbejdspladser.

Derfor er det en torn i øjet, at USA har et underskud i samhandlen med Kina.
I 2016 eksporterede Kina varer og serviceydelser til USA for 478,9 mia. dollar. Mens USA modsvarende blot sendte varer og tjenesteydelser til Kina for 169,3 mia. dollar.

Derfor er Trump klar til at gå på krigsstien. Og derfor er det højest sandsynligt, at der venter en handelskrig lige om hjørnet. Og den kan ramme hurtigere end shinkansen kan køre.

7 responses to “Med 300 km. i timen mod handelskrig

 1. Når japanerne udsættes for samme behandling, som de selv har udøvet siden afslutningen på 2. verdenskrig, overfor den vestlige Verden, så er fanden løs i Laksegade. Ja, rønnebær er sure.

  1. Forsvarer du den nation i verden der kopier mest? De kopier også danske, europæiske og amerikansk virksomheder i kæmpe stil.. uden nogen kompensation. De stjæler, hacker og kopier på livet løs uden konsekvenser.. Bryder mig ikke om Trump.. men han har jo ret

   1. TRUMP ER FIN !
    LIGE HVAD VI TRÆNGER TIL.
    For alverdens syge slappe ledelse…
    Sverige – mutti- Frankrigs lille dreng- canadas chef – Putin… diktator.

 2. Det er verdenshandelens symbiose, Trump har blot ikke fattet en millimeter, det ville svare til at Danmark f.eks. skulle kræve nybygningsskibsværfterne tilbage til Danmark. Den hårde, gamle og arbejdskraftkrævende industriproduktion rykker til lande med billige hænder, det er de frie markedskræfters frie spil. Det burde holde os alle til ilden og presse os til at finde nye muligheder når de gamle forsvinder til bl.a. Kina, hvor der er billige og villige hænder. Man kan så prøve at besværliggøre den naturlige udvikling med handelshindringer og beskyttelse af patenter/rettigheder mv., det er dog kun en midlertidig udsættelse af udviklingen. At gå imod denne udvikling, skaber negativ innovation og udvikling. Japanerne skal ikke hvile på laurbærene, de skal skabe nye tog der kører endnu hurtigere, 300 km/t tog er gammel teknologi, som kineserne nemt kan efterligne, der skal skabes ny teknologi, som kineserne ikke er i stand til at efterligne her og nu, så er der balance i konkurrencen. Man kan købe “Lada” hos kineserne og “Audi” hos japanerne/tyskerne, sådan virker den nye verdensorden og så er der frit valg på hylderne.

 3. Jon, du læser mit indlæg forkert. Jeg peger fingre af japanerne, som nu får igen. Industrispionage er noget værre lort, men tror ikke man kan komme det til livs. Jeg bryder mig heller ikke om Trompeten og mener IKKE han har ret. Hvis han tror, han kan lave om på den nye Verden, så er han gået galt i byen, ligesom med alt andet han tror og mener. Han er en uddøende race af nostalgikere, der ikke har en “kinamands” (er den ikke god 🙂 ) chance for at begå sig i den nye Verden. Men desværre skal vi leve med ham i 3,5 år, med mindre ……..

 4. Verdenshandelen har et problem med kinesernes konkurrenceevne. Vietnam og Indien er også på vej. En del skyldes kopivarer men grundlæggende skyldes det benhårdt arbejde til meget lav pris. Kineserne kan importere mere og USA kan lave en told der begrænser importen en lille smule. Hvis det er ganske lidt så kan alle godt leve med det. Hvis det bliver til en egentlig handelskrig så vil vi alle blive fattigere og risikoen for rigtig krig vil stige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *