Kære Kjeld Kirk Kristiansen. Hvorfor ikke kopiere Buffett og Gates?

Det var et nyt foreløbigt højdepunkt i Lego-historien, da legetøjsgiganten fra Billund tidligere på ugen afleverede endnu et milliardoverskud, der slog alle tidligere rekorder og sendte nye milliarder i ejer Kjeld Kirk Kristiansens pengetank.
Og så frem til det, som denne klumme egentlig skal handle om.
For jeg ser nemlig forgæves efter de danske svar på filantropisterne Warren Buffet og Bill Gates.
For mens det er helt almindeligt, at amerikanske rigmænd og kvinder sender store dele af deres formuer i spil i form af store vigtige velgørenhedsprojekter, så ses det uhyre sjældent i Danmark.
Familien, med Kjeld Kirk Kristiansen i spidsen, lider ingen nød og det er dem vel undt. De betaler skat og sikrer arbejdspladser. Dyb respekt for det.
Men det må trods alt være begrænset, hvor mange godser man har behov for. Hvor mange bil i den dyre klasse man kan køre rundt i og hvor mange kostbare rideheste, som skal stå i staldene.
Læg dertil, at iagttagere nu anslår, at Lego ville kunne sælges (og nej, os bekendt er selskabet ikke til salg) for astronomiske 150 mia. kr., så der er altså midler i milliardklassen i familiens pengetank.
Og lad os så lave et tankeeksperiment.
For hvis Kjeld Kirk Kristiansen havde været amerikaner, så er det sandsynligt, at en god del af formuen ville være blevet sat i spil i form af investeringer eller direkte velgørenhed, som skulle understøtte og udvikle f.eks. sundhedsvæsenet, skolevæsenet eller måske direkte blive investeret i jagten på kuren, som kan udradere kræft.
Men mens vi ser f.eks. Microsoft-stifter Bill Gates investere milliarder i udryddelse af malaria, eller rigmanden Warren Buffett, der har lovet at give 99 pct. af sin milliardformue væk til velgørenhed, så er det en tendens, som kun langsomt vinder frem i Danmark og Europa.
De sidste år har vi set, hvordan danske fonde, f.eks. A.P. Møller Fonden, går mere aktivt ind og deltager i forbindelse med uddelinger – f.eks. da de gav en milliard kroner til folkeskolen. Men det er et særsyn.
Hvorfor er det sådan? Hvorfor ser vi ikke f.eks. Kjeld Kirk Kristiansen gå aktivt ind i projekter og selv sætte tunge vigtige fodaftryk, som vil holde sig i generationer fremover og som virkelig gør en forskel?
Kjeld Kirk Kristiansen og ligemænd M/K skylder ikke samfundet noget, men man skulle tro, at det ville være tillokkende at kunne gøre en virkelig forskel, når man nu har midlerne til det.
Foreløbig ser vi det bare ikke og det er ærligt, at vi endnu ikke har lært dét fra amerikanerne.

 • Ronnie Petersen

  Fordi vi ikke har de samme gode skattefradrag som de nævnte personer har?

 • Ole

  “For hvis Kjeld Kirk Kristiansen havde været amerikaner, så er det sandsynligt, at en god del af formuen ville være blevet sat i spil i form af investeringer eller direkte velgørenhed, som skulle understøtte og udvikle f.eks. sundhedsvæsenet, skolevæsenet eller måske direkte blive investeret i jagten på kuren, som kan udradere kræft.”

  Gør manden ikke allerede det i meget stor stil? Det hedder topskat, und so ein ding har de ikke USA. I

 • CristHolst

  Hvorfor må folk ikke få lov til at beholde deres egne formuer – og hvis de vil, give dem videre til deres egne børn, hvis det er det de ønsker? Skribenten nævner det selv; de betaler da vist en hel del skatter allerede og støtter på den måde en masse i forvejen.

 • John Strand

  Det er så nemt at være gavmild med andre folks penge. De virksomheder som Peter Suppli Benson henviser til i USA betaler ikke skat af den profit de genere uden for USA, det gør Lego i stor stil.

  Ud over det så kan man ikke sammenligne USA med Danmark, det er sådan noget folk som Bernie Sanders uden indsigt gør – se denne: http://www.forbes.com/sites/roslynlayton/2015/10/23/10-things-bernie-sanders-and-paul-krugman-should-know-about-denmark/#2c6026372594

  Når det er sagt så er det noget vrøvl Peter siger når han skriver at det er sjældent at rige familier sender deres penge i retning af velgørenhed. Måske skulle han se på listen over de største pengetanke i Danmark, se hvor pengene kommer fra og hvad profitten af disse bliver brugt til – Der er vist en journalist der har glemt at se på de fonde der ligger bag NovoNordisk, Lundbek, Carlsberg, Velux etc. etc.
  Rent faktisk så er en lang række af de store danske erhvervsvirksomheder (i modsætning til i USA) delvis kontrolleret af fonde der bruger penge på almennyttige formål.
  Artiklen er sådan en der er skrevet sammen på få minutter ud at hovedet har været med på arbejde.

 • Jonathan Løw

  Én af de vigtigste og bedste blogs der er skrevet på Berlingske Business i meget lang tid!
  Det er så forudsigeligt med argumenter som det, John Strand fremsætter: “Det er så nemt at være gavmild med andre folks penge.” Mens Ole mener, at så længe man betaler topskat, så lukker det ned for al anden debat. Endelig er der Ronnie Petersens klassiker med, at det drejer sig om skattefradrag. Disse “modargumenter” er ligeså forudsigelige som amen i kirken – det gør dem imidlertid ikke mere meningsfyldte.

  I mine øjne har vi i Danmark en holdning til, at vi IKKE kan redde hele verden. Den understøtter vi så med argumenter omkring, at pengene jo tilhører én selv samt at så længe man betaler sin skat, så er alt godt.
  Man kunne også vende logikken om. Måske giver det ikke blot mening ud fra et medmenneskeligt synspunkt at ville gøre livet bedre for andre – måske kan det endda betale sig! Jeg er selv serie-iværksætter og har startet fem virksomheder herhjemme og i udlandet, og det har altid inspireret og glædet mig, når jeg møder mennesker, der igennem deres virke vil gøre verden bedre – ikke kun for deres nærmeste, men ud fra en global og medmenneskelig optik.

  Jeg mener, vi skal turde tro på, at Danmark KAN redde resten af verden: http://finans.dk/live/opinion/ECE8452370/vi-skal-turde-tro-paa-at-danmark-rent-faktisk-kan-og-skal-redde-verden/?ctxref=ext

  Det er dels en langt mere ambitiøs tilgang til vores rolle i verden og dels åbner det op for en stor mængde sociale innovationer og sociale iværksættere, som fuldstændigt er fraværende herhjemme i dag.
  I udlandet ser vi derimod en voldsom vækst indenfor dette område. Tallene og forskningen dokumenterer samtidig, at det kan betale sig at gøre noget godt og hjælpe andre!:
  https://www.enterprisenation.com/blog/posts/uk-s-social-enterprises-booming-to-the-tune-of-1-2bn-in-profits

  Lad os holde fast i denne blogs fremragende og optimistiske udgangspunkt frem for at høre på den sædvanlige sang om, at det er rigmændenes og investorernes egne penge, og at så længe vi betaler skat, og hver mand passer sit, så skal andre blande sig udenom. Selvfølgelig skal man ikke det. Vi har bygget hele vores samfund op omkring værdier og værdi-debatter, og det skal vi fortsætte med at gøre – også i fremtiden!

  • Niels Peter Rygaard

   Du har ret Jonathan. Det er ikke et spørgsmål om Danmark eller skat, det er handler om at 1% ejer 40 % af værdierne, og den udvikling fortsætter. Jeg har brugt 10 års fritid og 2 mio. kr. på at lave uddannelsesprogrammer online på 16 sprog for børnehjemsmedarbejdere og ledere, og plejefamilier fra http://www.fairstartglobal.com. Hvorfor? fordi er der 1.5 mio børn i Europa, som vokser op uden deres forældre, og ca. 100 mio. på verdensplan. Deres opvækst er så elendig, at de som voksne udgør en trussel mod demokratiet – i form af kriminalitet, prostitution, etc. – kun 50 % klarer skolegang, og det er herfra ekstremister og terrorister opstår, ikke fra religioner. Det er latterligt marginalt, hvad fonde vil give, men nogle få kan da se ud over at promovere deres egen virksomhed, Grundfos f.eks., der ser på verden fra et globalt synspunkt. Det ville være mere interessant hvis læserne ville overveje det faktum, at så mange familier er pressede, at fødselstallet i Danmark er på 1,6 og en stadig større procentdel af børnene ryger ud af familien – den fødselsrate betyder at de glorværdige etniske danskere er væk om 4 generationer. Middelklassen er på vej ned i fattigdom uden at det er gået op for dem ganske som i USA siden 2008, og statens evne til at løse samfundsopgaver bliver stadig mindre. Hvad slags Danmark og verden vil vi have? Hvad næste generation angår synes jeg da der er en værdig opgave for familien Kirk – såvel som os andre.

 • Frederik

  Jeg er sådan set enig i pointen i artiklen. Jeg synes det skal være i orden selv i Danmark at kunne blive rig. Jeg er i øvrigt sikker på at meget af formuen står i holding selskab ikke berørt af skat før pengene bliver taget ud til at købe et gods eller en hest. Derfor skulle skatte Danmark være glade når de køber hesten da Skat bliver tilgodeset mere end ham der sælger hesten, hvilket jo er tosset.
  Hvis Vi fik en kultur for at rige mennesker blev mere givende til gode formål, så ville det være alle tiders argument imod Enhedslisten, SF og fordelingsdanmark. Med dagens skattesystem og samfundsudvikling, så burde vi hylde Sejer og Holch for deres serie entreprenørskab, det er noget der virkelig gavner Danmark, så vi har råd til at hjælpe flygtninge, udviklingslande og forskning. Udover at have gode rammer for at danskeren kan skabe sig selv et godt liv.
  godt emne!
  mvh
  Frederik

 • Max Stagsted

  Kan vi allesammen give lidt mere? Måske. Skal bestemte navngivne give lidt mere? Måske. Ved vi noget om hvor meget Kirk familien giver allerede? Næppe, men vi forlanger alligevel de giver mere.