Er skandaleramte SKAT fuldstændig tonedøve?

Det handler om tillid eller rettere mangel på tillid til SKAT.
De fleste vil kunne huske de sidste års skandaler i SKAT – fra IT-systemer som slet ikke fungerede til sagen om udbytteskat, hvor svindlere franarrede statskassen 9,1 mia. kr.
Derfor er SKAT, som har haft direktør Jesper Rønnow Simonsen i spidsen siden januar 2013, sendt til tælling og derfor er placeringen af ansvaret for skandalerne centralt i alt, hvad der har med SKAT at gøre.
Derfor var historien tidligere på ugen om, at en af de tidligere hjemsendte SKAT-direktører, Jens Sørensen, nu vender tilbage til en ny ledende post i SKAT, så opsigtsvækkende.
Jeg ved ikke, om Jens Sørensen har gjort noget galt i forbindelse med udbytteskattesagen. Han har imidlertid været sendt hjem – i øvrigt sammen med andre chefkolleger – med fuld løn i venten på, at en undersøgelse skulle vurdere deres gøren og laden – og eventuelle ansvar.
Om en måned afleverer Rigsrevisionen undersøgelsen af SKAT. Alene derfor er det svært at forstå, at SKATs ledelse, med Jesper Rønnow i spidsen, vælger at give en hjemsendte direktør en ny post nu.
Set udefra ligner det tonedøvhed, for hvorfor ikke vente på undersøgelsen? Med mindre man ved, at Jens Sørensen går fri i undersøgelsen.
Mange må vente på undersøgelsens resultater med stor spænding – for vi mangler, at få konkluderet, hvor det gik galt i SKAT og hvem der havde ansvaret. Og så når vi frem til ansvarsplaceringen.
Jeg er ikke tilhænger af hovsa-løsninger og slet ikke af hævn for hævnens skyld.
Sager skal undersøges til bunds, men så skal der tilgengæld også placeres ansvar blandt de ledende medarbejdere, som har stået i spidsen i SKAT i perioden. Og det er altså svært at se, at der ikke skal en gevaldig oprydning til, hvis SKAT skal genvinde borgernes tillid
Man kan ikke tale om SKAT uden også at tale om de danske politikere. For det er politikerne, som opstiller rammerne for, hvad SKAT må og skal.
Så når der er grund – god grund – til at kritisere SKAT og topchef Jesper Rønnows håndtering af skatteskandaler, kommunikationen udadtil og senest beslutningen om at tage den hjemsendte direktør til nåde, så er det væsentligt at huske, at over ham troner politikerne – med skatteminister Karsten Lauritzen (V) øverst.
Jeg tror ikke, at omfanget af rod i SKAT tidligere var gået op for politikerne (selvom der over årene har været mange advarsler).
Men noget tyder på, at omfanget og behovet for, at få placeret ansvaret måske, måske, er ved at gå op for skatteministeren. Det ikke bare håber jeg, men mener er aldeles nødvendigt. For ellers får vi aldrig et SKAT, som vi kan stole på – og det er en nødvendighed i et samfund som vores.

 • Aage

  Jeg er meget enig med Benson. Blot synes jeg ansvaret skal plavceres ensidigt hos ministeren, Karsten Lauritzen.
  Det var ham, der lod Rønnov Simonsen forblive paa posten som adm. direktør, selv om han selv meldte ud, at han havde været uden styr paa tingene i Skat. Det kan kun være ham, som har accepteret Jens Sørensens tilbagekomst.
  Karsten Lauritzen har intet konkret foretaget sig, selv om han er ny minister. Hans overordnede, statsminister Løkke Rasmussen, har næppe overhovedet udtalt sig om Skat. Selv Folketinget udviser radiotavshed.
  Kald en spade for en spade, Skat og Danmark er uden styrmand og kaptajn.

 • ole

  Jeg er helt enig i Bensons indlæg, SKAT´s ledelse er så betændt, at det er ubeskriveligt, og skiftende skatteministre har slet ikke været deres stilling voksne. De 3 ministre i den sidste regering var totalt u-brugelige, og lod gode skattekroner fosse ud af statskassen, sammen med en total ansvarsløs ledelse i SKAT, selvom skats medarbejdere, gjorde ledelsen opmærksom på problemerne.
  De menige medarbejdere talte for døve øre til ledelsen. Ledelsen havde kun evner og fantasi, til at forfølge de mindre firmaer og privat personer, det var noget de kunne overskue.
  Derfor burde div. direktører og skatteministre fra perioden, hvor dette har foregået, drages til ansvar,
  Derfor har vi Danskere i dag, overhovedet ingen respekt for SKAT`s ledelse og de skiftende skatteministre.
  God weekend.